Nieuws

WTT- Vakkanjer

Het verhaal van Johan Kling (18), installatiemonteur bij Stonecold


Tijdens de havo/vwo techniekdagen volgen de leerlingen in de middag uiteenlopende workshops op de TechnoHUB en in de ochtend bezoeken deze 3e jaars bedrijven in de regio. 

 

Terwijl er door havo-3 leerlingen in het Installatie- en Elektrotechnieklokaal gesoldeerd werd aan solarbootjes, vonden er in hetzelfde lokaal indrukwekkende werkzaamheden plaats in de demowoning.  Johan (18) en zijn maat waren daar aan de slag met de warmtepompinstallatie: ‘Zeg nou zelf…, een mooier vak is er toch niet’. 

 

Als jongste in het gezin waar het motto nog steeds is dat ‘werken leuk is en betekenisvol kan zijn’ , koos Johan voor het Kalsbeek College waar hij de eerste twee jaar op havo/vmbo-tl locatie Schilderspark verbleef . In het 2e jaar van zijn opleiding kwam de vraag wie er ‘iets met techniek’ wilde doen. Hij speelde met het idee om in te toekomst ICT-er te worden en koos daarom voor de techniekklas. Bij de bedrijfsbezoeken die in leerjaar 2 plaatsvonden, kwam hij ook bij Stonecold airconditioning services. “Die mega grote luchtbehandelingskast die daar stond, vond ik direct heel tof. Ik had altijd wel iets met computers en het slopen en maken ervan, maar dit vond ik nog indrukwekkender. Installatietechniek is zo divers.”

 

Hij vervolgde zijn vmbo tl weg op locatie Bredius. De sfeer die hij bij Stonecold voelde tijdens het bezoek bleven hem bij en maakte dat hij  heel graag zijn 3e jaars blokstage van 3 dagen bij hen liep. “Toen ik daarna ook gelijk vakantiewerk aangeboden kreeg, zag ik nog meer van de werkzaamheden. Ik kwam op verschillende locaties en lette goed op. Zo had ik snel de volgorde door van de taken en disciplines. Van nieuwbouw tot service. Dat mijn begeleider jong was, maakte me alleen maar enthousiaster. Ook in het 4e jaar mocht ik stage lopen. Ik heb bij Hoogendoorn Installatietechniek toen 1 week meegedraaid en taken uitgevoerd aan sanitaire installaties. Ook dat was echt wel leuk.” 

 

De interesse voor koudetechniek groeide. Toen hij van beide Woerdense bedrijven een werk-leercontract aangeboden kreeg, was de keuze dus eigenlijk ook niet zo moeilijk. “ Op donderdag ga ik naar Leiden en volg daar op het MBO Rijnland de Koudetechniek-opleiding. Ik verwacht dat dit jaar af te ronden en dan kijken we ook direct naar een niveau 3 vervolg. School hoort erbij, maar ik ben gelukkiger als ik echt aan de slag ben. Warmtepompen hebben mijn maximale interesse en hoe uitgebreider en unieker het systeem erachter is, hoe groter mijn enthousiasme is. Vooral installatiewerkzaamheden aan bungalows vind ik daarom dus leuk. Maar je kan me ook op pad sturen voor de installatie bij 33 nieuwbouwwoningen hoor.  En wat ook bijzonder is, is dat we als enige in Nederland nog een bepaald type installeren.”

 

Dat bedrijfsbezoek toen hij 14 was, heeft een wondere wereld van Techniek voor Johan geopend. Op onze vraag of hij nog steeds wijs is met zijn jonge begeleider, volgt als antwoord eerst een nog grotere glimlach. “ Nou, ik heb nu dus zelf een hulpmonteur onder mijn hoede. Die komt uit de zonnepanelen en wil net als ik toen, en nog steeds natuurlijk, heel veel leren over koudetechniek. We overleggen en komen dan best vaak tot nieuwe inzichten. Onze agenda staat altijd vol met regionale projecten vol afwisseling en nee, voor storingen moeten ze mij dus niet bellen. Ik ben een installateur in hart en nieren. Service is voor anderen.”

 

En Johan, heb je nog een tip voor leerlingen die nu voor een keuze staan en bedrijven die jongeren enthousiast willen maken? “ Jazeker, het krijgen en geven van een beeld van alle nieuwe technieken is superbelangrijk en straal plezier uit als bedrijf. Ook mijn Kalsbeek klasgenoot Sybren werkt nu bij Stonecold. Dus bezoek een bedrijf en leer van een gastles op locatie. Misschien ontdek je nieuwe dingen of leer je juist wat je niet leuk vindt. Ik had anders vast aan computers gesleuteld, maar dit past écht veel beter bij me. Als hobby sleutel ik trouwens nog wel aan brommers en auto’s, maar dat is vooral handig om snel daar te komen waar ik wil. Op mijn werk ofzo “ 

format_quote

‘Zeg nou zelf…, een mooier vak is er toch niet’.

Ik ben een installateur in hart en nieren