Nieuws

TechnoHUB voert QuickScans uit op toepassingen van XR


Zijn technische kennis en vaardigheden cruciaal voor jouw bedrijf? Vernieuwende mogelijkheden als VR (Virtual Reality), AR (Augmented Reality) en MR (Mixed Reality) nemen in vogelvlucht toe. Wat je nodig hebt is en een VR-bril, een Hololens, een iPad of je smartphone en software. Samengenomen noemen we deze technologieën XR (Extended Reality). Toonaangevende technische bedrijven zoals Damen Shipyards, BAM en Mercedes hebben XR al ver doorontwikkeld om cruciale kennis en vaardigheden in hun bedrijf te borgen. De meerwaarde: efficiënt omgaan met cruciale competenties, producten of oplossingen beeldend maken, vereenvoudigde processen, datamanagement en kostenbesparing. 
 
XR als verbeterpotentieel

Ook bij de WTT-bedrijven en het onderwijs zit op dit vlak een verbeterpotentieel. Voorbeelden? Denk aan afspreken in een CAD-model waarbij je samen met je klant met een VR-bril op als een avatar in jouw ontwerp rondloopt om aanpassingen efficiënt te bespreken. Of aan het volgen van een stapsgewijze handleiding op de Hololens waardoor beginnende werknemers of zelfs leerlingen onderdelen van een onbekend automerk kunnen vervangen en kwaliteitsprocedures juist kunnen uitvoeren. Of aan het meekijken met een servicemonteur op afstand, of het effectief uitlezen van sensoren in machines om bijv. lagerslijtage te monitoren. Met VR creëer je een visuele weergave van nieuwe ideeën en ingewikkelde informatie. De nodige software en apps helpen je daarbij. Het is niet moeilijk, en er vallen steeds meer opties binnen het budget van een gemiddeld mkb-bedrijf. 
 
Aanbod van de TechnoHUB

De TechnoHUB helpt de WTT-partnerbedrijven en onderwijsinstellingen om XR als mogelijk hulpmiddel verder te onderzoeken en toe te passen. Hoe kan XR goed aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen en ambities van de organisatie? De TechnoHUB richt zich daarbij op de regio groot-Woerden. Voor aangesloten WTT-partnerbedrijven wordt dit betaald uit de MKBidee-subsidie. Het onderzoek bestaat uit een individuele QuickScan. Op basis van de resultaten adviseert Marloes Sikkema* uit ons netwerk u (desgewenst) of en hoe XR van toegevoegde waarde is voor jouw bedrijf of organisatie.
*Marloes Sikkema heeft veel kennis opgedaan in de afgelopen jaren waarin zij XR in technische bedrijven heeft bestudeerd.
 
QuickScan
De QuickScan kent de volgende stappen onder begeleiding van Marloes Sikkema:
 
  1. Je vult een aantal vragen in en laat je gegevens achter;
  2. Marloes Sikkema neemt (desgewenst) contact met je op;
  3. We voeren een of enkele gesprekken met jou en/of met specifieke personeelsleden;
  4. Er volgt een aanbeveling (rekening houdend met mens en organisatie);
  5. Gezamenlijk stellen we een roadmap op waarbij Marloes Sikkema je blijft begeleiden.
 
Wij vragen je om de checklist in te laten vullen door degene in jouw bedrijf die inzicht heeft in kennis en vaardigheden van personeelsleden en/of technische communicatie met klanten.