Nieuws

Cursus Additive Manufacturing


TechnoHUB Cursus Additive Manufacturing Metaal

Op 24 november start de nieuwe cursus Additive Manufacturing Metaal (3D Metaalprinten) in de TechnoHUB in Woerden en op de Hogeschool Utrecht. De cursus is ontwikkeld en afgestemd op de behoefte van de maakindustrie aan goed geschoolde medewerkers die kennis en ervaring hebben met de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van 3D metaalprinten.


In deze cursus werken Hogeschool Utrecht, de TechnoHUB, Horizon Flevoland en Vereniging ION samen om begeleiding, training en scholing van bedrijven en andere instanties mogelijk te maken. Deelnemers worden uitgedaagd om hun eigen praktijkcase mee te nemen en te leren  ´omdenken´: hoe hun eigen onderdelen op een nieuwe manier ontworpen en geproduceerd kunnen worden. De cursus eindigt met een excursie naar de onderzoeksfaciliteiten van het NLR in Marknesse. 

Tijdens de cursus Additive Manufacturing (AM) komen twee soorten 3D metaalprint-technieken aan bod: directe energiedepositie oplassen (SLM) en laserpoederbedfusie (LPBF). Naast het ontdekken van de AM-processen en bijhorende terminologie wordt bij elke techniek ingegaan op het productieproces, ontwerp en simulatie, gebruikte grondstoffen, mechanische eigenschappen van geprinte onderdelen, nabewerking, testen, het toepassen van geprinte onderdelen en veiligheid en de certificering, standaardisatie en kwalificatie. 

De cursus biedt naast inzicht in het vergelijken van AM met andere productietechnieken en het herkennen en bespreken van de eigenschappen van de ‘geprinte´ onderdelen, ook de skills om een bedrijfseconomisch beeld van AM te schetsen. Dit wordt ondersteund door ervaren en bevlogen docenten uit de praktijk en de mogelijkheid om samen te werken met andere professionals met verschillende achtergronden. 

Voor TechnoHUB-leden komen er vouchers om per lidbedrijf maximaal één deelnemer te laten deelnemen. De kosten komen dan voor rekening van de TechnoHUB. De cursus is onder andere voor designers, constructeurs, business developers en product- en R&D-engineers in de metaalverwerkende industrie. Deelnemers krijgen een bewijs van deelname van de HU.

● Je inschrijven voor de cursus? Dat kan via https://www.hu.nl/deeltijd-opleidingen/additive-manufacturing 
● Vraag je voucher aan via marloes.sikkema@technohub.nl.