Nieuws

Bankje Woerden


DE BANK IN WOERDEN

 

In een samenwerking tussen studenten en leerlingen van verschillende lokale instellingen is er een mooi Woerdens project van de grond gekomen. Ter viering van het 650-jarige bestaan van gemeente Woerden zullen binnenkort vier duurzame banken door de gemeente worden verspreid die scholen en studenten met elkaar verbinden. Het begon bij het ontwerp van twee Woerdense studenten, die samen met de TechnoHUB het project hebben opgepakt. Het doel; zoveel mogelijk verbinding tussen lokale onderwijsinstellingen creëren en een mooi duurzaam product ontwikkelen in de leefomgeving van de leerlingen en studenten. De houtbewerking is te danken aan de leerlingen van het Futura College. Het gieten van de betonblokken aan de studenten van de bouwsectie bij ROC Nieuwegein. En leerlingen van het Minkema College hebben gezamenlijk met hun geschiedenisdocent vier historische locaties gezocht voor de banken. Dit in de stadskernen van gemeente Woerden: Harmelen, Kamerik, Zegveld en Woerden. 

 

LOCATIES & HISTORIE

Leerlingen van het Minkema College gingen samen met hun geschiedenisdocent op zoek naar de historie van gemeente Woerden. In de vier stadskernen zijn locaties gevonden die een verhaal vertellen door hun bijzondere verleden. 

 

PARTNERS & HUN DUURZAME BIJDRAGEN

Onmisbaar voor de uitvoering van het project was de medewerking van alle partners. Van de sponsoring tot de materialen en van de fundering tot plaatsing, ieder hebben zij hun duurzame bijdragen geleverd aan de banken. 

 

 

Sint Franciscus Stichting

Zonder de 100-jarige Sint Franciscus Stichting was het ontwerpen en produceren van de banken niet mogelijk geweest. Als onmisbare partij sponsoren zij de vier banken in het kader van 650 jaar Woerden. Daarnaast ligt de productie van de banken met de lokale scholen en de focus op een duurzame toekomst helemaal in de aard van de stichting. 

De bijdrage is mede te danken aan de Woerdense ondernemers van katholieken huize die de stichting in 1922 oprichtte. Het begon allemaal met R.K. ziekenverpleging in de stad, dat leidde tot de opening van het ziekenhuis Sint Franciscus Stichting. In de daaropvolgende jaren bleef de stichting zich inzetten voor meer ziekenhuizen en tot op de dag van vandaag zijn ze als zelfstandige stichting actief. In de laatste jaren hebben ze onder andere de Woerdense Winterweken, de conservering van het Mariabeeld in Stadsmuseum Woerden en de speciale uitvoeringen van diverse zangkoren mogelijk gemaakt. En in dat rijtje kunnen we de banken nu toevoegen. 

 

TechnoHUB

Initiator van het project is de TechnoHUB. Op deze opleidingslocatie komen werken, innoveren en leren samen. Een initatief als deze past perfect bij het gedachtegoed van de TechnoHUB. De verbinding en ontwikkeling die de productie van de banken teweeg brengt is in eerste instantie te danken aan deze initiatiefnemer. 

 

Theo Pouw Utrecht 

Veertig jaar geleden startte Theo Pauw met een op- en overslagbedrijf voor grondstoffen en zeven jaar naar de oprichting werden de recyclingactiviteiten gestart. Nog steeds is het bedrijf ervan overtuigd dat bouwstoffen oneindig herbruikbaar zijn en zien ze het als hun missie om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. De Utrechtse vestiging van de Pouw Groep voorziet de TechnoHUB van gerecycled betongranulaat en gerecycled zand om de betonblokken te gieten. Deze bijdrage vormt de basis, waardoor het unieke, duurzame ontwerp van de banken mogelijk is. 

 

Verweij Houttechniek 

Het Woerdense familiebedrijf Verweij Houttechniek heeft de TechnoHUB voorzien van gerecycled hardhout. Naast het maken van houten ramen, deuren, kozijnen en prefab producten geeft het bedrijf een tweede leven aan het hout dat zij demonteren. Een extra bijzonder tweede leven kunnen we in dit geval wel zeggen, met gerecycled hout dat nu op vier historische plekken in Woerden als essentieel onderdeel dient voor de bank. 

 

Van Valkenburg Metaal en Techniek B.V.

De jonge ondernemer Richard van Valkenburg startte in 2010 zijn bedrijf in metaal en techniek. Acht jaar later maakte hij een grote stap door met een nieuwe bedrijfsruimte in Bodegraven verder te gaan. Met een eclectisch zelfvoorzienend pand is het duurzaam en milieuvriendelijk in gebruik. De metalen strips waarop de balken gemonteerd zijn, zijn voor de bank met de hand op maat gemaakt.

 

TeBi Bestratingsmaterialen B.V.

Het Montfoortse bedrijf TeBi heeft de banken voorzien van de fundering. Het bedrijf met bestratingsmaterialen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Met de ontwikkeling van waterdoorlatend bestratingsmateriaal, gebruik van tweedehands materialen en recycling vormt hun bijdrage een duurzame ondergrond voor de Woerdense banken. 

 

Van Ooijen Woerden

De banken komen niet vanzelf op de historische plekken in gemeente Woerden terecht. Hiervoor is de hulp ingeschakeld van Aannemers bedrijf Van Ooijen. Van Ooijen te Woerden is een aannemingsbedrijf op het gebied van grond-, weg- en waterbouw en bestond in 2020 50 jaar. Van Ooijen beschikt over een team van circa 25 ervaren en gemotiveerde mensen en uitstekende contacten met professionele onderaannemers ieder met hun eigen specialismen.